top of page
Zoeken
  • Arianne van Dalen

Symbolen doen ertoe

Bijgewerkt op: 22 nov. 2023

Een symbool is een betekenisdrager; het heeft enerzijds een vorm en anderzijds een betekenis. Denk aan de Nike swoosh die staat voor beweging en snelheid. Of het yin-yangsymbool dat staat voor dualiteit en complementair, waar yin feminien en yang masculien. Symbolen doen ertoe, omdat het zichtbaar maakt waar je voor staat. Zo dragen veel mensen een symbool van hun religieuze overtuiging en dragen nog meer mensen het symbool van de eeuwigheid (een ring).


In het grootste ziekenhuis van Rotterdam zijn er ook symbolen. Het begint met de E; betekenisdrager van het gedachtengoed van Desiderius Erasmus, de vrijheid van mensen en vrede. Dit jaar kwam er een symbool bij. De regenboog-keycord, betekenisdrager van diversiteit en inclusie. Magic Munchkin bedacht dit symbool om uit te dragen dat iedereen welkom is: patiënten, hun bezoekers, medewerkers en studenten. Allen met eigen karakteristieken die samen een regenboog aan diversiteit vormen.



Al gauw hingen er keycords om de nek van de eerste 100 collega’s die dit symbool omarmden. We besloten er 4.500 te maken, want 30% is de kritieke massa voor verandering (check Simon Sinek en zijn ‘bell curve of product adoption’). Een ambitieuze doelstelling, maar al gauw wilden collega’s meehelpen met de verspreiding. Zo liggen de regenboog-keycords sinds mei 2023 bij de balie waar nieuwe collega’s hun toegangspas ophalen. En kan iedere nieuwe medewerker voor dit symbool kiezen. Keuzevrijheid is hierbij cruciaal, want ieder individu heeft zelf te kiezen welke betekenis uit te willen dragen.


In 2023 is het motto: "Van dialoog naar doen"​. Door middel van D&I in de haarvaten van HR en D&I naar de teams toe. De regenboog-keycord komt werkelijk overal! Zo gaat D&I symbolisch naar de teams toe.


Symbolen doen ertoe, want de regenboog-keycord maakt iets zichtbaar en bespreekbaar. Ook weerstand, want collega’s die negatief reageren op de regenboog-keycord worden uitgenodigd tot een dialoog. Een dialoog 1-op-1 of een debat vol diverse mensen en mening. Inclusie betekent dat iedereen welkom is, maar niet dat we elk gedrag tolereren.


En zo is de regenboog-keycord (cirkel) rond. Rond staat voor de eeuwigheid. En dat is de lering tijdens deze opdracht van het Erasmus MC om DNI in het DNA te versterken. Dit werk is nooit af. Diversiteit en Inclusie is iets van gisteren, vandaag en morgen. Tot in de eeuwigheid. Daarom is het goed dat het niet bij een opdracht gebleven is en er weer een permanente verantwoordelijke is voor Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie binnen het grootste ziekenhuis van Rotterdam.


Ben jij benieuwd welk symbool past bij een waarde, doelstelling of ambitie van jouw organisatie? Of wil je meer weten over Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie? Neem contact op met Magic Munchkin!


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page